Editorial aneb úvodník (1) - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Poptávka práce


Zprávy

Editorial aneb úvodník (1)

16. července 2001, 00.00 | Spousta zajímavých informací se do vydání Grafiky nevejde a u některých témat je škoda rozvádět dvouřádkovou informaci do celého článku. Tady máte malý souhrn "vedlejšího" dění.

Abychom vám, čtenářům, poskytli více informací, které se jinak do normálních článků nevejdou, rozhodli jsme se psát editoriály, neboli články shnující aktuální dění. To by se mělo alespoň okrajově dotýkat grafiky, přece nebudeme psát o všem. (Grafiky jistě bude zajímat, že Harley-Davidson představil novou motorku V-ROD.)
Editoriály také budou obsahovat shrnutí čtenářských reakcí na určitý článek nebo reakce na ně.

Epson
Jak možná již víte, firma EPRINT ztratila zastoupení firmy Epson pro Českou republiku. Nová zastupení Epsonu mají eD'system, Expert & Partner a AT Computers, servis má zajišťovat firma ASC Bohemia. Co bude s doménou epson.cz?

eBook
Ihned po uveřejnění článku o prolomení kódu k Adobe eBook Readeru se ozval šéf ruské firmy ElcomSoft, který zaznamenal velký zájem o jejich software. Nejpve se slušně zeptal, v jakém duchu je článek napsán, potom se hned pochlubil, že dokáží rozlousknout i verzi 2.2. Protože zabezpečení eBooks je zajímavé a důležité téma, hodláme se k celému problému vrátit - chytáme článek o programu i rozhovor s lidmi v Adobe. Kolem e-books se navíc odehrávají klíčové soudní spory. O jednom píšeme v dnešním vydání.

KIllustrator
Jak vtipně poznamenal Jiří Hlavenka, v Americe se soudí každý s každým (skutečně, pokud tam budete určitou dobu žít, je téměř 100% pravděpodobnost, že vás někdo zažaluje). KIllustrator je vektorový kreslicí program vytvářený pod licencí GNU/GPL. Jako spousta jiných programů pro prostředí KDE obsahuje i tento v názvu písmeno K (prostě vtip). Název je celkem vtipný, ale firmě Adobe se nelíbil, proto se rozhodla vydírat Magdeburskou univerzitu. V dopise ji dokonce žádá o zaslání 4686 DEM, což byly náklady spojené se sepsáním dopisu. Inu GNU/GPL se špatně žaluje. Další důkaz, že patentové a autorské zákony už překročily svůj zenit a je třeba najít jiný model.

Dodatek kapitánova deníku, hvězdné datum 00546876457:
Podle dalších zpráv byla reakce Linuxové komunity značně bouřlivá. Na jejím základě firma Adobe už netrvá na zničení produktu ani na zaplacení poplatků. Stačí jí, když ze světa zmizí název KIllustrator. Doufejme, že se tvůrce nezalekne a obhájí své právo na užití názvu. Vždyž kreslení je obecný pojem, tak jaká ochranná známka? (Ochrannou známku nemá "Adobe Illustrator", ale "Illustrator" od firmy Adobe.)

Omluva
Když už jsme u právních otázek, rád bych zametl před vlastním prahem. V knize o PageMakeru jsem použil jeden obrázek bez svolení autora, ale hlavně bez uvedení zdroje. Rád bych se touto cestou autorovi zmíněného obrázku, Viktoru Navrátilovi, omluvil. Neuvedení v seznamu použité literatury nebylo úmyslné. (Pokud máte zmíněnou knihu, tak obrázek je na straně 183 a v barevné příloze na straně 3).
Jako čtenáři si z toho vemte ponaučení, že byste měli minimálně uvádět zdroje informací, nejlépe však požádat autora o souhlas s převzetím. (V Praktické typografii jsme se poučili - seznam literatury má 7 stran.)

Seriál o Photoshopu
Seriál o Photoshopu pro začátečníky měl dobrý ohlas. Přestože jsem sliboval, že další díly budou poměrně brzy, zatím pro uveřejnění nebyl prostor. Ale určitě se jich dočkáte. (Zatím vyšel pátý a šestý díl.)

Digitální video
Pokud jste hlasovali na Grafice, tak vás možná zajímá, jak to dopadlo. Otázka se týkala střihu digitálního videa na domácím počítači (snímky z dovolené, z party aj.) a příjemně nás překvapila čtenářská reakce. Poměr byl přibližně 50:50 a jistě se bude zvyšovat. Živě předpokládá, že digitální video bude první oblastí, na které se rozšíří Intel Itanium (a velké množství paměti). Navzdory zájmu čtenářů psát články se zatím nenašel nikdo, kdo bych chtěl psát o digitálním videu. Máte ?

Webdesign
Honza Březina nadhodil další otázku: Považujete se za webdesignéra? Kdo to je webdesignér? Je to člověk, který programuje stránky? Nebo grafik navrhující vzhled? Nebo je to geek, který zvládne všechno, takový malý Ferda?

Autoři
Máte zájem psát pro Grafiku? Stále hledáme schopné autory. Přivítáme zájemce o všechny oblasti, ale máme několik specifických oblastí. Jedná se o 3D, SWF, XML, PDF, SVG a DV. Třeba se najde někdo s potřebnými znalostmi a básnickým střevem…

Mikroplatby
Kolem mikroplatebních systému se točí spousta diskuzí. Přibližně měsíc žádný článek nevyšel, ale jak dlouho to vydží? Rád bych vás ujistil, že Grafika zatím nic takového nechystá, takže můžete být klidní.

Zajímalo by mě, pokud to vezmeme jako hypotetickou možnost, zda jste za články ochotni platit a případně kolik korun. Své postřehy můžete psát pod článkem nebo posílat na můj soukromý mail.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: