Grafika.cz se včera přestěhovala - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Poptávka práce


Zprávy

Grafika.cz se včera přestěhovala

8. listopadu 2000, 00.00 | Úterní výpadek našich informačních serverů byl zapříčiněn stěhováním hlavního serveru do nové páteřní sítě. Můžete se těšit na rychlejší přístup...

Rádi bychom tímto článkem odpověděli desítkám pravidelných čtenářů, od kterých jsme v průběhu dneška dostali velké množství emailů. Mohu vás všechny ujistit, že Grafika.cz, Builder.cz či MujMac.cz se nestaly obětí hackera, ani technické závady. Vysvětlení je mnohem prostší, hlavní web server se dnes přestěhoval do nové sítě, což si vyžádalo zhruba 4 hodinové přerušení provozu. Nicméně pozadí celé akce je mnohem komplexnější.

Tak jak trvale roste obliba našich informačních serverů, roste adekvátně i zátěž, které jsou obslužné počítače vystaveny. V posledních týdnech se zejména hlavní server již trochu potýká s vyřizováním tisíců žádostí během jediné hodiny. Proto jsme se rozhodli pro postupné rozšíření počtu našich počítačů obsluhujících čtenáře a celou řadu dalších technických kroků vedoucích k zlepšení odezvy našich serverů. Prvním krokem byl postupný přechod na nový redakční systém iPS II, který kromě zvýšení výkonu přináší i celou řadu nových funkcí. Z iPS II v tomto okamžiku již publikujeme servery MujMAC.CZ a Builder.cz. Grafiku čeká přechod s největší pravděpodobností tento víkend a po nutné optimalizaci by mělo dojít k prvnímu viditelnému zvýšení výkonu.

Druhým krokem, pro který jsme se rozhodli byla změna poskytovatele připojení. Volba nakonec padla na společnost KpnQwest, kterou v současnosti považujeme za nejlepšího poskytovatele připojení u nás. Servisní servery byly přesunuty již před několika týdny, což jste s největší pravděpodobností ani nezaznamenali. Dnes došlo k rychlému přesunu i hlavního web serveru. Z organizačních důvodů byl přesun proveden v denních hodinách, za což se omlouváme. Naší snahou bylo omezit přerušení provozu na minimum, což se nakonec díky pochopení nového poskytovatele podařilo a servery se opět rozeběhly již zhruba v 16 hodin. Během zhruba 4 hodin se nám podařilo nejen fyzicky převést server, ale zajistit i změnu IP adresy a propagaci změny do většiny DNS serverů v Čechách. Dnešní výpadek by měl být vyvážen větší spolehlivostí připojení a lepší přístupností serverů jak z domova, tak i ze zahraničí.

Změna poskytovatele není posledním krokem, protože v průběhu zhruba dvou týdnů dojde k rozšíření počtu obslužných serverů a následnému rozložení zátěže. Tento krok jistě pocítí všichni uživatelé a měl by být dalším impulsem ke zrychlení informačních serverů.

Pokud by snad ve vaší vnitřní síti přetrvávali problémy s načítáním některého z našich serverů ,doporučujeme změnu DNS serverů. Vyzkoušené jsou například servery: Primární DNS - ns.eunet.cz a sekundární DNS - nic.eunet.cz, nicméně nejpozději do 48 hodin by se informace o změně měla dostat i do nejzapadlejších DNS. Budeme velice rádi, pokud nás o případných problémech budete informovat prostřednictvím emailu.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: