Další plíživá revoluce v Microsoftu? - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Poptávka práce


Zprávy

Další plíživá revoluce v Microsoftu?

22. června 2001, 00.00 | Microsoft má jednu oblíbenou strategii, kterou předvedl s Media Playerem, Windows, Office i jinými programy. Nyní si můžete zdarma stáhnout preview verzi produktu Microsoft Producer.

Někdy je to pět minut po dvanácté, občas dříve, ale Microsoft dokáže chytit vítr do plachet a poměrně pružně zareagovat na potřeby trhu. Nedá jim to, co chtějí, ale vlastní představu takového produktu. První verze je často spíše kompilace sharewarových produktů (ale pár lidí ji používá), druhá verze vypadá použitelně, takže se jí uživatelé chytnou. Časem se objeví lepší produkt (nebo už existuje u první verze), ale uživatelé jsou zvyklí na ovládání Microsoftu a je obtížné přejít na jiný produkt. Navíc jste většinou závislí na formátu, který puožívá Microsoft (viz "standardní" formát .doc).

MS ale nemá pouze úspěchy. Nelze nevzpomenout na Microsoft Publisher, který měl dobýt trh podnikového publikování (tedy SOHO). Nevím, jak je tomu v Americe, ale u nás se nikdy příliš nerozšířil a jeho lepšímu rozšíření brání možnosti Wordu. Publisher vždy bral to horší ze sázecích programů a Wordu.

Microsoft Producer
Jedná se o nový přírůstek do rodiny nástrojů pro authoring, zejména pro streamovaná média. MS Producer je určen zejména pro podnikovou sféru, kde je potřeba správně kombinovat slides z PowerPointu s obrázky a videem ve formátu Windows Media (například).

Základní parametry:

  • kombinace a synchronizace zvuku, videa, obrázků, slides z PowerPointu a dalších mediálních dat
  • použití průvodců, kteří usnadní učení
  • jednoduché zachytávání videa (capture)
  • jednoduchý způsob náhledu výsledné prezentace (streamu)
  • spousta šablon vzhledů webových stránek
  • automatické vytvoření obsahu z importovaných prezentací v PowerPointu
  • možnost publikování pro více médií
  • průvodce publikováním, který za uživatele nastaví parametry například pro publikování na webu nebo pro CD-ROM
  • snadná administrace

Jak to celé funguje?
Poměrně zajímavé. Napíšete prezentaci v PowerPointu a začnete prezentovat. Celé to nahráváte na video nebo pouze nahráváte zvuk. Nakonec všechno importujete do MS Produceru, který to otaguje a vytvoří obsah. Nakonec necháte vygenerovat webové stránky a nahrajete je na streaming server - samozřejmě nic obyčejného, ale Microsoft SharePoint™ Portal Server. Nyní můžete vyškolit kohokoliv a nebude vás to stát mnoho času. Stačí sledovat vytvořenou prezentaci.

Microsoft Producer je k dispozici ke stažení pro Windows XP a Windows 2000. Nicméně ke spuštění MS Produceru jsou potřeba ještě dvě podmínky – Internet Explorer 5.5 (což není těžké) a Office XP. Díky tomu jsme bohužel nemohli Producer vyzkoušet. Pokud máte opravdu silnou linku (doporučuje se 300 kb/s a více :-), můžete se podívat na prezentace.

Závěr
Jedná se o nenápadný nástup Microsoftu do oblasti videa nebo zůstane pouze u on-line školení? Přestože se domácí video dobře rozbíhá (100 GB disk toho snese dost), podniková sféra je zajímavější, ale hlavně lépe platí. Jak donutit podnikové zákazníky, aby přešli na Office XP, které skutečně nepotřebují? Dodáme jim novou nepotřebnou funkci. A skutečný authoring? Třeba někdy bude.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: