CeBIT 2001 - Grafika.cz - vše o počítačové grafice

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:

Poptávka práce


Zprávy

CeBIT 2001

CeBIT

22. března 2001, 00.00 | CeBIT, pořádaný každoročně na jaře v německém Hannoveru, je největším evropským veletrhem věnovaným výpočetní technice a elektronice. Na takovéto akci samozřejmě jako obvykle nemůže chybět ani naše redakce.

CeBIT, pořádaný každoročně na jaře v německém Hannoveru, je největším evropským veletrhem věnovaným výpočetní technice a elektronice. Na takovéto akci samozřejmě jako obvykle nemůže chybět ani naše redakce, a tak vám nyní můžeme zprostředkovat naše první dojmy.

Nejdříve trocha standardní statistiky - CeBIT se koná ve dnech 22. až 28. března na rozlehlém výstavišti v Hannoveru - ano, začátek je opravdu až ve čtvrtek, dnes, ve středu, je specifický den, kdy se po výstavišti motají tisíce aut, stavebních dělníků a minimálně stovky, ale spíš také tisíce novinářů. Oproti loňskému roku veletrh opět povyrostl - tento rok se předpokládá více než 8100 vystavovatelů a 430 000 metrů čtverečních výstavní plochy v 26 pavilonech, odhad počtu návštěvníku není znám, loni jich však přišlo více než 780 000 a není důvod, proč by nárůst návštěvníků neměl pokračovat. Pokud vám tato čísla připadají naprosto abstraktní, můžeme porovnávat s Invexem, konkrétně s loňským ročníkem - počtem vystavovatelů i zastavěnou plochou je sotva desetinový, návštěvníků na Invex zavítá asi 5x méně, což, pokud porovnáme plochu a dobu trvání, není zase tak špatný výsledek.

Naši noční cestu do Hannoveru, tak jak je zvykem, provázela sněhová bouře. Ranní příjezd byl završen vyřizováním akreditace. To, že jsme elektronické médium, dělalo standardně drobné problémy. Počítačová pracoviště pro novináře, vybavená notebooky all-in-one IBM, byla v tu dobu ještě odstřižená od Internetu, až na několik výjimek, připojených prostřednictvím ISDN linek. Odpoledne se situace o 50% zlepšila - "vidíme" pouze zhruba polovinu serverů, navíc bez jakékoliv zjevné souvislosti, což značně komplikuje práci.

Jak již bylo řečeno, dnešek je den se zvláštním režimem - na všech frontách se horečnatě staví, ovšem program především tiskových konferencí se už zdařile rozjel a dá se říct, že ty nejdůležitější se konají právě dnes - v dalších dnech se dostane především na lokální firmy a zastoupení, dnes se konaly tiskovky velkých firem a nezřídka se oznamovaly světové novinky (Nokia, HP, Sharp, Logitech, atd.). Pohyb mezi pavilony ztěžují již zmiňované tisíce náklaďáků a lidí, na delší vzdálenosti jsou naštěstí k dispozici "kostenloss" mikrobusy - tedy doprava zdarma. Překvapivě (a také potěšitelně) velká část řidičů jsou dívky :)

Hlavním bodem programu je bezpochyby komunikace - Internet, mobily a kombinace obého prostě "frčí" - snad každý výrobce v této oblasti na CeBITu ohlašuje nějaké důležité novinky. Z oblasti pre-pressu je zde většina velkých výrobců techniky (np. HP, AGFA, Olympus, Kodak, Canon, Epson, Heidelberg a mnozí další), ovšem chybí přímé zastoupení Apple, z výrobců software jsou zde také ti nejpopulárnější - samozřejmě Adobe (k vidění je Acrobat 5 a AfterEffects 5) či Quark.

To, že mobilní komunikace hýbou světem, je vidět na každém kroku, nejen na seznamu vystavovatelů (jsou zde zastoupeny všechny hlavní i vedlejší platformy v oblasti počítačů do ruky, o výrobcích mobilů vůbec netřeba mluvit). Líbí se mi praktické nasazení - uživatelé PDA mají možnost si na stránkách CeBITu stáhnout aplikaci pro svojí platformu a díky tomu mít neustále po ruce seznam vystavovatelů, včetně orientačních plánků, plánování prohlídek a podobně. Pro novináře je připravený seznam tiskových konferencí, taktéž ke stažení do PDA buď z webu nebo k nahrání přes IR ze speciálního "inteligentního" stojanu, nebo stačí na webu zadat číslo mobilu a označit tiskovku, která nesmí uniknout - a systém zašle 30 minut před začátkem SMSku s upozorněním - což je tak akorát na přesun a hledání na rozlehlém výstavišti.

V následujících dnech se pochopitelně budeme věnovat jednotlivým výrobcům a jejich produktům důkladněji.

Tématické zařazení:

 » Rubriky  » Go verze  

 » Rubriky  » Zprávy  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: